חליפות גלישה
פעם הגלישה בחורף הייתה סיוט אחד ארוך וקר, היום ניתן לרכוש חליפות שהופכות את החורף לחוויה נעימה וחמה.
המטרה של חליפת גלישה היא בעיקר להגן על הגולש בתנאים של קור (בד"כ) ולפעמים גם מדברים לא ידידותיים כמו מדוזות הנמצאות בים.
ייחודה של חליפות גלישה עבור גלישת קייט הוא ההתאמה לכך שהגולש לא רק נמצא במים, אלא גם עולה מהם ונמצא באוויר בזמן גלישה, (בשונה למשל מחליפות צלילה). כדי לתת הגנה במצב זה, החליפות השונות עמידות במידה זו או אחרת לרוח: חלקן דחוסות יותר, חלקן משתמשות בתפירות מיוחדות או שילוב עם הדבקת התפרים כדי למנוע מהרוח לקרר את הגוף בזמן שגולשים מחוץ למים.
הפרמטרים הכלליים לבחירת חליפה:
1. גודל החליפה
גודל - או מידת החליפה: כמו גודל של בגד במידות כמו Small, Medium, Large וכן הלאה. חשוב שהחליפה תתאים ולא תהייה קטנה מידי או גדולה מידי.
החליפה צריכה להיות צמודה לגוף, כדי שלא ייכנסו מים פנימה:
בזמן הגלישה תמיד יכנסו מים לחליפה. בד"כ נכנסת כמות קטנה של מים ללא הרבה תחלופה (כניסה/יציאה). חום הגוף מחמם מים אלו במהירות, ואז נוח לגולש.
• אם החליפה גדולה מידי - תחלופת המים תהייה גבוהה - ויהיה קר לגולש כי הגוף לא יספיק לחמם את המים בחליפה. בנוסף, כמות המים החודרת לחליפה תהיה גדולה מספיק כדי להכביד על הגולש ולהקשות עליו.
• אם החליפה קטנה מידי - הגולש לא יוכל לנוע בחופשיות כשהוא לובש אותה, והגבלת התנועה תפריע לו בגלישה או ממש תיצור מצב של חנק קל או לחץ על האיברים - דבר שיהפוך את הגלישה לבלתי נסבלת.
כשמודדים חליפה בחנות יש לקחת את ההתאמה לגוף בחשבון: החליפה צריכה להתאים "בול" לגוף עד כמה שאפשר: צמוד אך לא לוחץ או קטן מידי. צריך לוודא שיש טווח תנועה מלא של רגלים/ידיים ואין הגבלה (שיכולה להפריע בזמן הגלישה).
2. אורך החליפה
אורך החליפה מתייחס בעיקר לאורך הבד בגפים:
• חליפה קצרה - השרוולים שלה והמכנס קצרים. בד"כ חליפות אילו מיועדות לתנאי קור קלים (עונות מעבר). בד"כ הבד של חליפה כזו אינו עבה במיוחד.
• חליפה ארוכה - שרוולים ומכנס ארוכים. בד"כ הבד עבה יותר, וגימור יותר מוגן מרוח - מיועדת יותר לעונת החורף הקרה.
כמובן שיש שילובים: שרוולים קצרים + רגלים באורך מלא - או שרוולים ארוכים ורגלים קצרות. כך שכל גולש יבחר לפי הרגישויות שלו/שלה:
אנשים מסוימים מסוגלים לגלוש עם חליפה קצרה גם בחורף, אחרים יעדיפו ארוכה גם בעונת המעבר. יש אנשים הרגישים במיוחד לקור ברגלים, ולכן ייקחו חליפה משולבת: רגלים ארוכות ושרוול קצר. בד"כ השיקולים הם:
• העדפה אישית
• רגישות לקור
• ההתחשבות בנושא עובי החליפה שיוסבר למטה
|
|
|
חליפת גלישה ארוכה |
|
חליפת גלישה קצרה |
3. עובי הבד
החליפות עשויות משני חלקים עיקרים: האזורים המגינים על אמצע הגוף (torso - חזה, בטן), והגפים: רגלים וידיים.
בתפירת החליפות נותנים עובי שונה (ומידת גימור שונה) לחלק האמצעי/מרכזי ולחלקים הקיצונים - גפים. הרעיון הוא שצריך לשמור על החום בעיקר באזור מרכז הגוף, והגפים חשובות פחות. יכולה להיות רמת גימור שונה (ראה בהמשך) של התפירות - כך שהאזור המרכזי מוגן טוב יותר מתחלופת רוח/מים.
לכן החליפות מסומנות בשני מספרים, למשל: 4/5 או 2/3. המספר הראשון מציין את עובי הבד בגפים (בד"כ מספר קטן יותר - ז"א פחות עובי בגפים), והמספר השני מציין את עובי הבד במרכז הגוף. (המספרים במילימטרים). ככה שחליפה 2/3 נותנת הגנה של 2מ"מ בגפים ו-3מ"מ במרכז הגוף. יש מקומות שבהם הציון של העובי הוא הפוך - ז"א 5/3 - כך שהעובי של הגוף המרכזי בא קודם. בנוסף לפעמים יש 3 דרגות עובי: 5/4/3 כך שיש עוד איזור בינים בחליפה עם עובי שונה.
בעקרון ככל שהבד עבה יותר - כך הוא אמור לשמור על חום טוב יותר (למרות שיש גם תלות בסוג החומר).
4. תפירה וגימור
בעקרון, כדי למנוע בריחת חום גוף, מנסים לתת רמת גימור גבוהה לחליפה. גם כאן בד"כ האזור המרכזי מוגן ותפור טוב יותר מאשר הגפים.
הגימור הפשוט הוא עם תפר רגיל, אשר דרכו יש כניסה/יציאה של מים ואויר (רוח) מחוץ למים.
גימורים טובים יותר מוסיפים תפר כפול - אשר מוסיף חוזק וגם אטימה, ולעיתים גם מדביקים את התפר לאחר התפירה כדי לאטום אותו לגמרי למעבר רוח/מים. בחליפות הטובות השילוב עם ההדבקה נותן הגנה טובה מאד מהקור.
בנוסף, יש את סוג הבד: בד שמגן יותר מהקור, ואיננו מאפשר מעבר אויר/רוח דרכו - מחמם יותר. המים לא נכנסים ויוצאים דרך הבד - וזה משאיר את הגולש חם. גם כאן בחליפות מסוימות החלק המרכזי עשוי עם בד עמיד יותר שאינו מעביר מים/רוח - ולעיתים גם אטום לגמרי, בעוד שהגפים עשויות בד פשוט יותר.
פרמטרים נוספים בגימור החליפה:
• חליפות מחזקות או שמות בד מיוחד באזורי המפרקים (מרפקים, ברכים, מפשעות). הדבר אמור לתת גמישות גבוהה יותר באזורים אלו עם יכולת תנועה מוגברת, וגם הגנה מחיכוך גבוה בנקודות אלו (למשל אל מול הטרפז במפשעות).
• בחליפות חמות יותר מוסיפים שכבה של בד פנימי מחמם במיוחד בחלק המרכזי - זה עוזר לשמור על החום עוד יותר.
• סגירה של החליפה באזור הקרסול / מפרק היד עם "סקוצ´ים" - נותן סגירה נוספת, מונע יציאת מים בקצוות השרוול (רגל/יד) ועוזר בכך על שמירה של החום. בחליפות ישנות הגולשים מוסיפים סקוץ כזה חיצונית, בחדשות זה כבר מובנה.
• ישנן גם חליפות המותאמות אנטומית לגברים או לנשים. רוב החברות מכוונות יותר אל הגברים - אבל ישנם לאחרונה יותר ויותר דגמים יעודים לנשים אשר מתחשבים בשוני האנטומי. (אינני בטוח עד כמה דגמים אלו מיובאים לארץ בקביעות).
5. חליפות יבשות
בכל מה שדובר עד כה, דובר על חליפות "רטובות" - מים אמורים להיכנס לחליפה בזמן הגלישה (במידה קטנה ומבוקרת). יש חליפות "יבשות" שאטומות לגמרי למים, ולא מאפשרים למים להיכנס. חליפות אלו יקרות יותר, בעלות גימור גבוה מאד (אטום לגמרי!) ומחממות מאד. (אין כלל איבוד חום עקב תחלופת מים או כניסת אויר).
לרוב חליפות אלו באות בשימוש באזורים עם מים קרים מאד - או אפילו קרובים לנקודת הקפיאה. העלות שלהן גבוהה יותר והסבירות לשימוש בישראל נמוכה, מכיוון שגם בעונה הקרה, הקור איננו עד כדי כך קיצוני. לכן (בישראל) חליפות אילו אינן נפוצות כמו "הרטובות" הסטנדרטיות.
בחירת חליפה:
אז איך בוחרים? מה הם השיקולים המרכזיים?
• להחליט על כיוון כללי לפני קניה או מדידה של החליפה:
1. למה מיועדת החליפה? חורף? עונת מעבר?
2. עד כמה אני רגיש לקור? (אולי יש רגישות יתר באזור מסוים כמו רגלים?)
3. עד כמה אני מוכן לסבול הגבלה בתנועה? (בעקרון, ככל שהחליפה ארוכה יותר ועבה יותר - היא תגביל יותר את התנועה).
כל הנקודות האלו קובעות כיוון כללי: האם לקחת חליפה ארוכה/עבה/מחממת - או שמספיקה חליפה קצרה ודקה יותר.
• בזמן הקניה/מדידה:
1. האם החליפה מתאימה "בול"? אסור שתלחץ, ואסור שתהיה רפויה.
2. עד כמה החליפה מגבילה לי את התנועה? לנסות לפתל את הגוף הצידה, להתכופף קדימה, לכופף מרפקים וברכים - ולראות אם זה נוח.
3. איזו רמת גימור - האם יש הדבקה / אטימה טובה? (יש לקחת בחשבון שבחנות החליפה תחמם אתכם מאד - בעוד שבחוף/במים יהיה לכם יותר קר).
4. האם רמת הגימור מספיקה למטרה שלי? חליפות חורף יהיו עם גימור גבוה לעומת חליפות לעונת המעבר - כי הצורך בשמירה על חום גבוה יותר.
להצגת מאמרים ופרסום בערוץ זה, צור קשר
התכנים המופיעים בדף זה נועדו לספק אינפורמציה כללית בלבד ואינם מהווים המלצה כלשהי.